Najbližšie masérske kurzy
0902 132 000
Facebook

Manuálna lymfodrenáž

Čo je Manuálna lymfodrenáž?
Manuálna lymfodrenáž je špeciálna hmatová technika, ktorá je zameraná na lymfatický systém kože a podkožia (tzv. povrchový miazgový systém). Taktiež sa môžeme stretnúť s názvom Lymfatická masáž. Ide o celkom odlišnú techniku oproti klasickej masáži, ktorá pôsobí na hlboké svalové vrstvy nášho tela.
Na začiatok si vysvetlíme čo znamená pojem lymfa, lymfatický obeh a lymfatické uzliny.

Lymfa je telová tekutina, ktorá prúdi v lymfatických cievach a kapilárach. Pretože sú lymfatické cievy oveľa užšie ako krvné cievy dochádza často k spomaleniu samotného pohybu v lymfatických cievach.

Lymfatický obeh má za úlohu odvádzať z tkanív nášho tela nahromadenú vodu, produkty nášho metabolizmu a škodlivé látky, ktoré následne vracia späť do krvi, čím dochádza k zmenšeniu opuchov a telesnému objemu a k celkovému prečisteniu organizmu.

Lymfatické uzliny vykonávajú filtráciu toxínov a cudzorodých látok, uvoľňujú biele krvinky do krvného obehu a tým aktivujú imunitný systém.

U Manuálnej lymfodrenáže sa pôsobí jemnými, pomalými a presne definovanými ťahmi, hmatmi a tlakom na povrch tela, čím dochádza k aktivácii pohybu lymfy v lymfatických cievach. Tieto lymfatické cievy majú za úlohu odvádzať lymfu do zberných lymfatických uzlín.

Ako sa Manuálna lymfodrenáž vykonáva?
Manuálna lymfodrenáž sa vykonáva malým tlakom na pokožku bez používania olejov, emulzií či iných prípravkov. Masírovaná osoba nesmie cítiť žiadnu bolesť. Terapeut sa môže zamerať na určité časti tela a upraviť tlak podľa potrieb klienta.
Cieľom Manuálnej lymfodrenáže je hmatmi uvoľniť lymfatické uzliny a tým zlepšiť prietok lymfy po celom tele. Ľahký tlak, používanie kruhovitých a špirálovitých hmatov s pomalou frekvenciou vychádza zo znalosti lymfatického systému a smeruje tok lymfy smerom k zberným uzlinám.

Aké sú výsledky Manuálnej lymfodrenáže?
Manuálna lymfodrenáž sa využíva pri odstránení unavených a „ťažkých končatín“, pri obezite a estetickom formovaní postavy alebo pri zmiernení celulitídy. Manuálna lymfodrenáž sa taktiež odporúča pre detoxikáciu, aktiváciu vlastného obranného systému tela a celkovému zlepšeniu imunitného systému. V kozmetických službách má Manuálna lymfodenáž taktiež svoje využitie a to pri problémoch s akné, dutinami, migrénach.

Pri vykonávaní Manuálnej lymfodrenáže je taktiež dôležité dávať si pozor na kontraindikácie medzi, ktoré patria:

- akútne štádium onkologického ochorenia
- opuchy spôsobené ochorením srdca, pečene alebo obličiek
- akútne vírusové alebo bakteriálne ochorenia
- akútne žilné ochorenia
- glaukóm (zelený očný zákal)
- hypertenzia (vysoký krvný tlak)
- horúčka
- zvýšená funkcia štítnej žľazy
- astma
- pľúcne ochorenia
- poruchy látkovej výmeny

Ako často vykonávať manuálnu lymfodrenáž?

Ako prevencia 1 krát mesačne:
- prevencia obranyschopnosti organizmu alebo detoxikácia

Ako prevencia 2 krát mesačne:
- prevencia celulitídy alebo kŕčových žíl
- prevencia proti migrénam

Zaujali Vás tieto informácie? Chceli by ste sa naučiť ako sa táto metóda vykonáva v praxi a pomáhať tak ľuďom okolo seba?

Absolvujte s nami odborný päťdňový kurz Manuálnej lymfodrenáže a staňte sa odborníkom v tejto oblasti. Po absolvovaní kurzu získate certifikát o absolvovaní, ktorý Vám pomôže k uplatneniu sa vo wellness centrách, salónoch krásy alebo pri službách vo svojom vlastnom masážnom štúdiu.

Ponuka kurzov