Najbližšie masérske kurzy
0902 132 000
Facebook

Tuina – tradičná čínska masáž

Čo je Tuina?
Slovo tuina v preklade do slovenčiny znamená stlač a chyť. Začiatky tejto tradičnej čínskej masáže  siahajú hlboko do čínskeho staroveku. Zásady tejto masáže vychádzajú z teórie Jing a Jang a k nim príslušných orgánov, dráhach (meridiánoch), z učenia teórie 5 elementov a rovnako tak o systému výživy a ochrany čchi a krvi. Prostredníctvom rôznych techník a prácou s energiami dochádza pri masáži k vyrovnaniu nerovnovážnych stavov človeka. Pri masáži sa kladie dôraz na vzťah medzi masážami, dráhami a orgánmi. Rovnako tak na vzťah medzi masážou, svalmi, šľachami, kosťami a kĺbmi.
Pri tradičnej čínskej masáži Tuina je taktiež veľmi dôležitý vzťah masáže k životnému prostrediu, pretože energia sa v ľudskom tele mení a presúva v závislosti na ročnom období a klimatických podmienkach. Pri Tuina masáži ide o dokonalú a účinnú manuálnu techniku, pomocou ktorej masér pôsobí na určité energetické kanály ľudského tela stimuláciou či tlmením. Pri masáži tak dochádza k mikro a makrocirkulácii, odstráneniu bolesti, uvoľneniu napätia vo svaloch a rovnako tak k uvoľneniu psychického napätia.

Ako sa tradičná čínska masáž Tuina vykonáva?
Masáž Tuina sa vykonáva často cez oblečenie na lehátku alebo na stoličke. Pri jej vykonávaní, masér systematicky prepracováva telo podľa priebehu meridiánov, cielený tlak pôsobí na pohybový a oporný aparát, svalový systém a priaznivo ovplyvňuje lymfatický a nervový systém. Týmto typom masáže dochádza rovnako tak k ovplyvneniu pružnosti svalov človeka. Masér pôsobí na nervové vlákna na začiatku svalu a to predovšetkým na miestach citlivých na bolesť.
V tomto prípade však bolesť nie je našim nepriateľom. Naopak – masérovi pomáha pri diagnostike daného problému. Stuhnuté a nepružné svaly sú totiž vo väčšine prípadov príčinou zlého prúdenia v lymfatickom systéme, porúch krvného obehu alebo zlej funkcie orgánov a kĺbov. Následkom je potom vznik mnohých akútnych i chronických zdravotných problémov. Pomocou tradičnej čínskej masáže Tuina a jej pôsobením na nervovo-svalové prechody je možné tieto problémy úplne odstrániť.

Aké sú výsledky tradičnej čínskej masáže Tuina?
Výsledkom tradičnej čínskej masáže Tuina je aktivácia lymfatického toku a krvného obehu v hlbokých vrstvách tkaniva. Dochádza tak predovšetkým k harmonickému toku nervových impulzov vegetatívneho systému. Tuina masáž navracia elasticitu a symetriu pohybového aparátu a to vrátane chrbtice. Súčasne taktiež diagnostikuje a napráva svalovú nerovnováhu ľudského tela, odstraňuje únavu, svalové kŕče, nervové napätie, bolesti chrbta, šije a hlavy.

Ďalšie účinky tradičnej čínskej masáže Tuina
  • cieľom masáže Tuina je obnoviť tok čchi v dráhach (meridiánoch) a navrátiť tak rovnováhu organizmu
  • stimuluje krvný a lymfatický obeh, odplavuje toxické látky
  • masáž na postihnuté miesto a rovnako tak na jednotliví akupunktúrne body
  • uvoľňuje svaly, kĺby a šľachy
  • táto masáž sa rovnako tak používa u detí či už pri chronických problémoch alebo pri problémoch s vývojom dieťaťa

Kontraindikácie (nevhodnosť) tradičnej čínskej masáže Tuina
  • hnev, zúrivosť alebo hlboký smútok
  • extrémne vyčerpanie alebo hlad
  • otvorené rany, zlomeniny alebo popáleniny
  • zhubné nádory
  • tuberkulóza
  • psychóza
  • nadmerné požitie alkoholu a opitosť
  • masáž u tehotných a menštruujúcich žien by mala byť odložená na neskoršie obdobie

Pre koho je tradičná čínska masáž Tuina vhodná?
Tuina masáž je vhodná nielen pre dospelých ľudí, ale rovnako tak aj pre deti. U nich totiž počas rastu dochádza k rôznym deformáciám a abnormalitám chrbtice. Okrem toho, že pozitívne pôsobí na celé telo a má výborné regeneračné účinky je rovnako tak skvelou prevenciou akýchkoľvek zdravotných problémov.

Zaujali Vás tieto informácie? Chceli by ste sa naučiť, ako sa táto metóda vykonáva v praxi a pomáhať tak ľuďom okolo seba?
Absolvujte s nami odborný dvojdňový kurz tradičnej čínskej masáže Tuina a staňte sa odborníkom v tejto oblasti.
Po absolvovaní kurzu získate certifikát o absolvovaní, ktorý Vám pomôže k uplatneniu sa v liečebných kúpeľoch, wellness centrách, salónoch krásy alebo pri službách vo svojom vlastnom masážnom štúdiu.

Ponuka kurzov