Najbližšie masérske kurzy
0902 132 000
Facebook

Myofasciálne techniky

Čo sú Myofasciálne techniky?
Myofasciálne techniky sú druh masáže, ktorý sa sústredí predovšetkým na mäkké tkanivá nášho tela. Medzi tieto mäkké tkanivá patria svaly, koža, podkožie a fascie.

Fascia (pokrývka) je mäkké tkanivo, ktoré je súčasťou spojivového tkaniva a ktoré poskytuje podporu a ochranu pre väčšinu štruktúr v ľudskom tele a to vrátane svalov. Toto mäkké tkanivo môže byť preťažené a jeho funkcia obmedzená v dôsledku psychického ochorenia, traumy alebo infekčnej choroby. Tieto príčiny často vedú k bolesti, svalovému napätiu a tomu odpovedajúcemu zmenšeniu prietoku krvi a lymfy.

Hlavným cieľom Myofasciálnych techník je obnovenie prirodzenej pohyblivosti a uvoľnenie chronicky skrátených partií, ktoré boli vytvorené a sú i naďalej udržované prežívaným fyzickým a emocionálnym stresom alebo prekonanou chorobou. Myofasciálna masáž nielen uvoľňuje a relaxuje tkanivá, ktoré sú stuhnuté a spôsobujú bolesť, ale hlavne usporadúva napätie v mäkkých tkanivách takým spôsobom, aby už ďalej nedochádzalo k tuhnutiu a preťažovaniu bolestivých častí tela.

Zdrojom bolesti určitých častí pohybového aparátu ľudského tela môžu byť štrukturálne poruchy (napr. artróza, zápalové ochorenia kostí a kĺbov) alebo funkčné poruchy, ktorými chápeme napríklad bolestivé zóny kože a podkožia, poruchy fascií alebo spúšťové body vo svaloch. Tieto funkčné poruchy môžu vznikať napríklad ako následok kĺbovej blokády alebo v dôsledku jednostranného či dlhodobého nevhodného zaťažovania, ako je napríklad nevhodná poloha pri práci alebo zaťažovanie jednej strany tela pri športe na úkor druhej. Jednou z možností, ako tieto funkčné poruchy cielene ovplyvňovať a odstraňovať je práve metóda Myofasciálnych techník.

Ako sa Myofasciálna masáž vykonáva?
Myofasciálna masáž zahŕňa naťahovanie a jemné masážne techniky, ktoré pôsobia na spojivové tkanivo alebo fascie. Samotné Myofasciálne techniky sú používané ako súčasť masáže alebo rovnako tak aj spoločne s vyšetrením a ošetrením svalov technikou postizometrickej relaxácie.

Aké sú výsledky Myofasciálnej masáže?
Technika Myofasciálnej masáže uvoľňuje stiahnuté fascie (pokrývky), zlepšuje ich pohyblivosť, zvyšuje cirkuláciu krvi a lymfatický tok. Táto metóda sa používa pri problémoch s telesnými dysfunkciami, s obmedzeným pohybom, so svalmi, kĺbmi a šľachami. K zatuhnutiu a stiahnutiu fascií negatívnym spôsobom prispieva jednostranná záťaž, stres, zlé držanie tela a koordinácia pohybu, nesprávne návyky sedenia u počítača alebo chôdze. Aplikovaním Myofasciálnych techník dochádza taktiež k odstráneniu bolesti hlavy, nesprávneho držania tela, uvoľnenia svalového tkaniva, posilnenia imunitného systému, zlepšeniu nervového systému a krvnej cirkulácie.
Ďalšie pozitívne účinky Myofasciálnej masáže:

  • uvoľnenie stuhnutých svalov
  • zvýšenie cirkulácie krvi
  • zvýšenie žilného a lymfatického toku
  • zlepšenie pohyblivosti kĺbov a harmonizácia funkcie vnútorných orgánov
  • zníženie stresu a zlepšenie pružnosti svalstva
  • využitie po pooperačných stavoch a pri rehabilitáciách

Pre koho je Myofasciálna masáž vhodná?
Metóda Myofasciálnej masáže je vhodná pre ľudí, ktorí trpia akútnymi a chronickými bolesťami svalov, pohybového aparátu, chrbta a kĺbov. Rovnako tak aj pre ľudí, ktorí majú po chorobách obmedzenú funkciu pohybového aparátu a taktiež pre ľudí, ktorí po lokálnych ochoreniach alebo zápaloch trpia zníženou pohyblivosťou a funkcie mäkkých tkanív v tejto oblasti.
Zaujali Vás tieto informácie? Chceli by ste sa naučiť, ako sa táto metóda vykonáva v praxi a pomáhať tak ľuďom okolo seba?
Absolvujte s nami odborný štvordňový kurz Myofasciálnych techník a staňte sa odborníkom v tejto oblasti. Po absolvovaní kurzu získate certifikát o absolvovaní, ktorý Vám pomôže k uplatneniu sa v liečebných kúpeľoch, wellness centrách, salónoch krásy alebo pri službách vo svojom vlastnom masážnom štúdiu.

Ponuka kurzov